8 NOVES TENDÈNCIES DE CONSUM A TENIR EN COMPTE

Showrooming

Segons algunes investigacions de mercat, una quarta part dels compradors utilitzen el telèfon mòbil per comparar preus en les botigues físiques. S’estan transformant les botigues físiques en una sala d’exhibicions, per acabar després comprant online? Ja hi empreses que utilitzen intensivament aquesta tendència en les seves botigues (per exemple Appel). La proliferació de dispositius mòbils intel·ligents i apps que faciliten la comparació o cerca de productes i/o preus ajuda a l’èxit d’aquesta tendència. Imaginem la compra d’una TV, o d’un electrodomèstic… no ens cal un magatzem, ens cal una botiga on veure i provar l’aparell amb tota comoditat, i ja ens portaran la compra a casa.

ROPO (Research Online Purchase Off line)

Cercar informació a la web, opinions del producte o servei en els fòrums, utilitzar comparadors de preus, i, finalment, comprar offline, a la botiga. Això és el ROPO. Si el consumidor ho fa com a disfunció del comerç, malament: personal no preparat, sense coneixements del producte en profunditat o fins i tot falta de personal per atendre… Avui el consumidor pot estar molt ben informat i es pot preparar per a la compra, i fer aquesta en un comerç físic, o finalment pot veure o provar el producte.

Custowners

El client deixa de ser un actor passiu que té l’opció de comprar un producte. Avui molts clients seran els que suportin la creació de producte i fins i tot inverteixin en ell. Ja hi han molts projectes en que el finançament ve dels propis consumidors a canvi del mateix producte i fins i tot valor afegit. La diferència entre un inversor i un custowners és que aquests busquen i valoren un factor emocional.

La compra en un clic

Simplicitat en les compres, amb la finalitat de que el client tingui que fer el mínim esforç per comprar, fer una comanda o rebre un servei. No només ha de passar online si no també offline. Aquest tipus de simplificació la estem veient en els nous formats de pagament contacless, amb les compres amb un clic en les botigues online, en alguns supermercats i grans magatzems, etc.

Consumidors de tasques

Un consumidor de tasques és un consumidor que està disposat a pagar una quantitat determinada (moltes vegades una tarifa plana) per una tasca que un altre pot fer per tu, i segurament millor. Per exemple Fiverr, una web on pots trobar logos, tarjetes de tots tipus, traduccions, doblatges, etc per 5$. Ja apareixen els primers marketplaces d’aquest tipus: Bistip, on et permet obtenir qualsevol cosa des de qualsevol lloc connectant viatgers.

Smart Shopping

Marques que ajuden a racionalitzar la compra a través de tots els formats digitals possibles. Aquella que aconsegueixi ajudar el consumidor a mesurar les seves despeses i fer-los intel·ligents, és la que aconseguirà un lloc en el cor del consumidor. Així, la compra intel·ligent es relaciona amb la idea d’invertir menys dels diners necessaris, però també menys esforç: estalviar diners i/o temps. Les marques que implementen aquest tipus d’accions es converteixen en aquelles que li donen al consumidor la possibilitat de tenir molt més del seu bé preuat: temps lliure.

Transparència

Si algú vol saber alguna cosa, ho trobarà, ho diguem o no. I cada vegada més, la gent vol saber què consumeix i involucrar-se amb marques i productes que responguin a les seves pròpies normes. El que ocultem de nosaltres mateixos serà el que ells portaran a la llum, d’una forma -generalment- més greu del que en realitat era el que preteníem amagar. La transparència implica un diàleg obert entre marca i client; i l’honestedat es demostra complint consistentment amb la promesa de marca. Donar informació valuosa (sobre els nostres aspectes positius, però també sobre els negatius), rellevant i directa, sense ambigüitats que puguin despertar dubtes o escepticisme, és la gran compte pendent de moltes marques locals.

Wearables

Assistents i noves interfaces en els smartphones (Google Now a Android, Cortana a Windows i Siri a iPhone), ulleres com les Google Glass, polseres de tots tipus, rellotges connectats al mòbil… i nous dispositius que vindran incorporats o podrem incorporar en diverses peces de roba, faran canviar els patrons més clàssics de consum.

Comparteix l'article

Et podem ajudar?